Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Svobodu Pirátům

Volby dopadly tak, jak dopadly, praví staré moudro politických rutinérů. Překládá se nejčastěji tak, že vůli lidu je v určitý moment potřeba přijmout jako realitu a dohodnout nezbytné kompromisy.

V hlavním městě, kde se stále ještě čeká na zhmotnění výsledků komunálních voleb z loňského září, situace pokročila přesně do tohoto bodu. Piráti dotlačili vítězné hnutí Spolu k přijetí vůle voličů a tím pádem i ke koaliční nabídce, kterou už lze brát jako důstojnou.

Jen pro rychlou rekapitulaci a pro zasvěcení mimopražských, jimž může vývoj v metropoli pomoci v hodnocení celostátních stranických postojů: Spolu pod vedením veterána Bohuslava Svobody z ODS získalo 19 mandátů, druhé ANO 14. To dohromady dávalo v zastupitelstvu většinu jednoho hlasu. Občanští demokraté byli předtím v Praze s ANO v opozici a celou dobu – i teď po volbách – dávali najevo, že si se zdejšími pomocníky Andreje Babiše rozumějí tak nějak lépe než se třetím blokem, tvořeným pirátskými nonkonformisty a jejich spojenci z hnutí Praha sobě.

Vše tedy spělo k vládě Spolu a ANO, byť by to znamenalo popření všeho, co oba subjekty hlásají na celostátní úrovni, a Praze by to nepřineslo nic moc perspektivního. Před Vánoci byla dohoda na spadnutí, zastavila ji až někdejší disidentka Hana Kordová Marvanová, když na poslední chvíli spojenectví s ANO odmítla. Těsná většina jednoho hlasu se bez ní smrskla na těsnou, ale už impotentní menšinu. A tak se vítězný blok Spolu minulý týden přece jen vrátil k Pirátům s vizí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].