Zavřít, nasolit, zpastovat
Zavřenina není překlep. Je to způsob, jak uchovat rybíz či angrešt bez zavařování klidně i půl roku. I další neobvyklé druhy konzervace zaplní úspěšně police ve spíži.
Plná spíž na konci léta, ať jsou v ní trnkové „olivy“ nebo klasické marmelády, přináší klid do duše. Někde hluboko cítíme, že potřebujeme něco nasyslit na měsíce, kdy budou pole holá. Tento archetypální mechanismus v nás zůstává, i když je poblíž dost trvalých „spižíren“ v podobě supermarketů.
A tak zavařujeme, nakládáme a jídlo různě jinak ukládáme. Třeba děláme zavřeniny. Tohle zvláštní slovo většinu lidí provokuje, aby do něj dopsali „a“. Ale ono tam nechybí. Zavřeniny jsou svébytným konzervačním žánrem. Ovoce se dá do skleničky, zavře... a vydrží. Zní to moc jednoduše? Ono to jednoduché je: stačí pohlídat pár detailů.
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 63 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].