Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Fúze poprvé

Ve výzkumu jaderné fúze padla bariéra, na jejíž překonání se čekalo od padesátých let minulého století. Poprvé došlo k takzvanému zapálení, což znamená, že reakce probíhající v nitru hvězd, kterou se lidstvo snaží zkrotit k výrobě elektřiny, vyprodukovala v laboratoři více energie, než kolik bylo nutné vynaložit na její zažehnutí. Zajímavé je, že k tomu došlo způsobem, který se dříve netěšil velké důvěře: pomocí laserů.

Na rozdíl od běžných jaderných reaktorů, v nichž se štěpí velká a těžká jádra uranu, se při jaderné fúzi naopak slučují atomová jádra lehkých prvků, jako je vodík. Aby překonala síly vzájemného odpuzování, je třeba hmotu nesmírně zahřát a případně i stlačit. V livermorské národní laboratoři v Kalifornii k tomu využili paprsky 192 laserů, jež synchronizovaně zasáhly vodíkový terčík o velikosti špendlíkové hlavičky. Lze to přirovnat k výbuchu miniaturní vodíkové bomby, který vyprodukoval energii postačující zhruba na hodinu provozu mikrovlnné trouby.

Pomocí laserů umístěných na ploše několika fotbalových hřišť bombardují v Livermoru terčíky již od roku 2012 s frekvencí zhruba jednoho „výstřelu“ za čtrnáct dní. Během dekády výzkumu se podařilo zvýšit množství získané energie zhruba tisíckrát, k výrobě elektřiny v demonstrační elektrárně je ale potřeba další, řádově stonásobné navýšení. A především, lasery musejí „střílet“ přibližně desetkrát za vteřinu. Existují představy, jak to udělat, technické překážky jsou ale obrovské a vlastně je dosud nikdo moc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].