Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Vyplatí se euro?

Dvě dekády jsou dost dlouhá doba na to, aby člověk změnil názor. Ne však na otočku o 180 stupňů v zásadní věci. Pokud k ní dojde, někde se stala chyba – buď na začátku, nebo na konci.

K těmto otočkám patří i postoj Čechů k euru. V době svého vzniku se jevilo jako vzdálený a stěží dosažitelný symbol prosperity. Cosi jako finální meta, ke které se stát dopracuje až v konečném stadiu své vyspělosti. Dnes o euro stojí jen pětina občanů a debata o něm je de facto tabu.

Míra obratu je zarážející. Jsme o tolik poučenější než před dvaceti lety? Podlehli jsme tehdy mámení, které už nyní dovedeme prokouknout? Je život s eurem vážně takové utrpení?

Zkušenost členů eurozóny nic takového nenaznačuje. Finanční krizi euro přečkalo, klub se rozrostl z 11 na 19 zemí, další (Bulharsko) o vstup usiluje. Slovensko, kde má euro letos už desáté výročí, je příkladem země, kde se navzdory všem dramatům kolem eura o jeho smysluplnosti nijak nediskutuje, jeho odpůrci nemají v politice žádnou váhu nebo svoji kritiku hodně otupili. Když se ukázalo, že o vystoupení z eura voliči nestojí, vycouvali z těchto plánů i krajní evropští populisté jako Marine Le Pen nebo italské vládní strany.

Kde se tedy český odpor bere? V odmítání, prosazovaném původně malou skupinou protievropských bojovníků kolem Václava Klause, převážily postupně argumenty, že euro „se nevyplatí“. Vše u nás funguje, ke sdílení rizik či nákladů s lehkovážnými Řeky nebo Italy není důvod.

Z debaty vyplatí – nevyplatí jako by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].