Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Pro všechny obtížná premiéra

Rumunsko bude půl roku vést Evropskou unii

Lehce proplout, nebo těžce narazit. (Sídlo rumunské vlády) • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Lehce proplout, nebo těžce narazit. (Sídlo rumunské vlády) • Autor: Profimedia, TEMP EPA

V příštím půlroce čekají Evropskou unii volby do europarlamentu a hledání nového šéfa Evropské komise. Proběhne (pravděpodobně) brexit. Členské státy mezi sebou budou vyjednávat podobu společného rozpočtu na dalších sedm let. Jak se bude vyvíjet vztah s americkým prezidentem Trumpem, je těžké předvídat, ale není nerozumné počítat s komplikacemi. Ujmout se v takové situaci šestiměsíčního předsednictví celého spolku by byl složitý úkol pro kterýkoli členský stát, natož pro Rumunsko, které do Unie vstoupilo v roce 2007 a je to pro něj premiéra.

Rumunská nezkušenost není to jediné, co budí ve zbytku členských států nervozitu. Vrásky vyvolává i tamní politická situace. Protikorupční tažení v posledních pěti letech zasáhlo celou politickou scénu. Liviu Dragnea, šéf vládnoucích socialistů a v praxi nejmocnější muž země, je pravomocně odsouzen za podvody, a nemůže proto vykonávat premiérskou funkci. Vláda z toho důvodu v posledních měsících omezila nezávislost justice a státních zástupců – především speciální protikorupční jednotky – takovým způsobem, že zemi hrozí stejné kárné řízení jako Polsku a Maďarsku pro „porušování základních evropských hodnot“.

Zvládnou, nezvládnou

Proto je podle některých komentátorů absurdní, že se vedení Unie v těchto složitých časech ujímá země, která má co dělat sama se sebou a jejíž vláda s velkou pravděpodobností porušuje základní unijní principy. Odcházející šéf komise Jean-Claude Juncker se vyjádřil podobně, jen trochu diplomatičtěji:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].