Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Ukazuje se stále zřetelněji, že neschopnost demokratických stran přehodnotit svoje předvolební postoje je důvodem současného tristního stavu politické scény. Je to o to tristnější, že se stále jasněji ukazuje, že se v zaslepeném a nelítostném předvolebním souboji na všech stranách používaly podpásové argumenty. Zdá se, že Babiš zřejmě nebude odsouzen v žádné momentálně živé kauze a dopadne to stejně jako v mnoha politicky motivovaných žalobách v minulosti, totiž odložením věci, protože se žalovaný skutek nestal. Demokratické strany věnovaly do souboje tolik politického kapitálu, že již nemohou ustoupit. Voliči nemohli vědět to, co mohli a pravděpodobně asi věděli politici. Demokratický blok mohl předstoupit před voliče a vysvětlit jim, že pro zachování úrovně demokracie musí společně přijmout vládní angažmá se svým volebním soupeřem, držet Babiše v přijatelných mezích a mohl zabránit spojení ANO s KSČM a SPD. Mohl, ale neudělal to, a to zřejmě proto, že se to nehodilo jejich mocenským podporovatelům v pozadí, a také proto, že přepálili argumentaci v předvolební kampani.

Výsledkem je posílení ANO, KSČM, SPD a zejména mocenského hradního křídla se sebestředným a mstivým Zemanem. Toto toxické spojení oslabuje původní Babišovo odhodlání směřovat do EU a NATO a tlačí ho do východních směrů.

Nedá mi to a musím konstatovat, že Respekt má na tomto výsledku svůj podíl.

Jiří Kroutil

Věk závisti

Respekt 47/2018

V článku chybí jedna dimenze. Již Jan Werich říkal, že typickou vlastností Čechů není závist (jak se občas říká), ale nepřejícnost. Kdo rozdíl nezná: závist je, když má soused kozu, já ji chci mít také (chci být bohatý jako on); kdežto nepřejícnost: když má soused kozu, chci, aby mu chcípla (aby byl chudý jako já). Zatímco závist nelze chápat jednoznačně záporně (má v sobě i kladný motivační prvek), na nepřejícnosti nic kladného shledat nelze. Bohužel často se nepřejícnost se závistí zaměňuje.

Pavel Čejka

Pokud se díváte, přemýšlejte

Respekt 48/2018

Slánského proces (a další procesy) měl především zničit ideologii a postavení protinacistického odboje. Podle jednotlivých kategorií měl zničit slávu a postavení londýnské emigrace, bojovníků mezinárodních brigád ve Španělsku, Slovenského národního povstání, Pražského povstání a nakonec věhlas těch, kdo přežili nacistické tábory.

Tak to viděl odsouzenec v následném procesu, který se nikdy nepřiznal, interbrigadista, účastník francouzského odboje Otakar Hromádko. Jeho studie Revoluce požírá své děti. Budiž. Ale jak a proč?, uložená ve švýcarském archivu, vyjde ve sborníku Národního archivu Paginae historiae 1/2019. Slánského procesu se dotýkají i jeho memoáry Jak se kalila voda, vydané roku 2017.

PhDr. Jaroslav Bouček, CSc.

Jak zlevnit byty

Respekt 48/2018

Děkuji za zpracování tématu. Zamrzel mě jeden detail. Poslední mezititulek textu zní „Bez Rusů?“ a uvádí část, kde se píše o možnosti zákazu nákupu bytů ze strany občanů zemí mimo EU.

V pasáži se už ale Rusové neobjevují. Text se nijak nevyrovnává s tím, zda zrovna občané zemí mimo EU a mezi nimi konkrétně Rusové výrazně přispívají k růstu cen nemovitostí. Mezititulek pouze hraje na národnostní stereotyp, což v dnešní době zvýšeného strachu z cizího na stránkách liberálního média zamrzí.

Kirill Ščeblykin

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].