Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Kdo koho zachraňuje

Parná léta nutí česká města měnit přístup ke svým stromům

Strom, model 2018.
(Pražský park Klamovka) • Autor: Milan Jaroš
Strom, model 2018. (Pražský park Klamovka) • Autor: Milan Jaroš

Každý si toho nevšiml, ale opravdu pozorným chodcům tahle novinka nejspíš neunikla. V ulicích a parcích Prahy, Brna nebo Jihlavy se během letošního léta objevily zvláštní umělohmotné pytle přisáté ke kmenům stromů. Jsou plné vody, která z nich během dne zvolna prosakuje do země a zalévá kořeny stromu. Závlahové vaky, jak jim říkají odborníci, nevypadají nijak přitažlivě, letošní léto ale bylo tak horké a suché, že by ho hodně stromů bez téhle pomoci nepřežilo.

Plastové vaky udržují při životě také viditelně skomírající mladé stromy roztroušené po vyprahlém palouku v pražském parku Klamovka. V pětatřicetistupňovém vedru, které tu v poledne ke konci srpna panuje, vypadají stromy se zelenými pytli ze všeho nejvíc jako pacienti na nemocničním lůžku připojení k umělé výživě. „V jednom je to letošní šílené sucho dobré. Lidé konečně na vlastní oči vidí, že jde do tuhého a že je potřeba něco udělat,“ říká nakrátko ostříhaný čtyřicátník, který vyprahlou scenerii pozoruje ze stínu mohutného kaštanu.

„V parku sto let, na ulici polovinu,“ říká arborista David Hora o stromech ve městech • Autor: Milan Jaroš
„V parku sto let, na ulici polovinu,“ říká arborista David Hora o stromech ve městech • Autor: Milan Jaroš

David Hora je arborista neboli odborník na stromy a v českých městech je sází a opečovává už dvacet let. Zažívá denně zblízka fakt, že většina lidí si hodnotu stromů neuvědomuje – berou je jako samozřejmost až do doby, než přijde vlna veder. „Jakmile to udeří, každý chce být ve stínu,“ říká Hora. Obyvatelé měst z vlastní zkušenosti dobře vědí, že stromy fungují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].