Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Dobře to střihnout

Snímek podle oceňované knihy Petry Soukupové křísí opomíjený žánr dětského filmu

Co zůstává nevyřčené. (Na krátko) • Autor: 21651212019
Co zůstává nevyřčené. (Na krátko) • Autor: 21651212019

Čeští filmaři se příliš často nepokoušejí převést na plátno díla zdejších spisovatelů. A platí to i pro populární a oceňované knihy Petry Soukupové, považované řadou literárních kritiků za nejvýraznější českou spisovatelku současnosti. V jejím případě by k tomu navíc vybízelo filmařsky vděčné téma rodinných vztahů i to, že její díla mají často až podobu scénáře. Nicméně na knihu držitelky Ceny Jiřího Ortena i Magnesie Litery došlo až nyní.

Devět let poté, co vyšla její nejznámější próza Zmizet, se do kin dostává rodinné drama Na krátko – a sama autorka k němu dodala scénář podle prostřední ze tří povídek, jež tvoří tuto knihu psanou z dětské perspektivy. Doménou Soukupové jsou rodinná dramata, napětí nad večeří, křivdy, zrady, bojůvky a přetahovaná o moc. Ve svých nejsilnějších momentech dokáže zarámovat kus vztahové reality a nechat ji plynout před očima s nádechem dokumentu. A to se podařilo i v Na krátko.

Mladý režisér Jakub Šmíd – pro něhož je to druhý film – mu dal patřičně strohou podobu polodokumentu. Jedenáctiletý Jakub žije se svou matkou a nevlastní sestrou v panelákovém bytě a sní o tom, že se jednou podívá za tátou, který pracuje jako lodní kapitán ve Švédsku. Nebo tak mu to aspoň řekla máma. Ve škole se mu posmívají voláním „Švéde“, šikanují ho a s nevlastní sestrou se nemohou vystát. „Já vlastně na ten film moc nejsem,“ odpověděla v roce 2010 Soukupová v rozhovoru pro časopis Host na otázku „Literatura, nebo film?“. Na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].