Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Tvořivější zkouška

Budoucí učitelé si místo našprtaných odpovědí budou připravovat projekt ukázkové hodiny

Přijít na to sám. (Michal Nedělka) • Autor: ČTK
Přijít na to sám. (Michal Nedělka) • Autor: ČTK

Děkan pražské pedagogické fakulty Michal Nedělka má plán, jak udělat státní zkoušku budoucích učitelů tvořivější a bližší praxi. Chce, aby si každý student připravil ukázku konkrétní vyučovací hodiny a o ní si pak se zkušební komisí povídal. Novinku by škola chtěla zavést od roku 2019.

Půjdeme se podívat

„Když jsem začínal učit, věděl jsem toho dost o svém oboru i metodách výuky,“ vzpomíná Michal Nedělka na osmdesátá léta, kdy po pražské pedagogické fakultě začal učit na základní umělecké škole a na gymnáziu. „Leckdy jsem ale nevěděl, jak spojit vyučovací látku a způsob její výuky v hodině. Na to jsem si musel přijít úplně sám.“

Když se pak v devadesátých letech vrátil na fakultu jako garant studijního oboru hudební výchova, měl svoji někdejší nepřipravenost na reálný život učitele na paměti. Prosadil, aby studenti u magisterské zkoušky mluvili nejen o hudbě a didaktice – ve stylu otázka, odpověď –, ale také si připravili to, co chce nyní rozšířit na celou fakultu: ukázkovou hodinu.

Podle Nedělky má tahle novinka řadu výhod. Především, studenty tvořivý přístup baví víc než se navrčet odpovědi na zadané otázky. Navíc praktičtější přístup míří k letité bolesti přípravy zdejších kantorů – nejen že mají málo praxe mezi lavicemi, ale tak jako kdysi Nedělku je nikdo moc neučí, jak teoretické poučky přetavit v zajímavou hodinu. A je známá věc, že podoba zkoušky ovlivňuje výuku, takže by se fakulta mohla posunout jednoznačně žádoucím směrem.

Prezentace ukázkových…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].