Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Slupky jako hit

Díl šedesátý pátý. Přichází don Pedro. Pozdraví krásnou Manuelu, popřeje zdraví farmářovi, koupí pár metráků kávy a odchází. Farmářova rodina se směje, don Pedro se směje a jeho chrup září do západu slunce.

Díl šedesátý šestý. Přichází don Pablo. Farmářova rodina se opět směje – dona Pabla totiž doprovázejí dvě ozbrojené gorily pro případ, že by se někdo nechtěl smát. Don Pablo přeleští svůj (pokaždé) nový džíp, nakopne psa a dává nemravné návrhy krásné Manuele. Pak koupí pár metráků kávy a odchází i s gorilami. Farmářova rodina se chvěje. Co asi přinese další díl seriálu o životě prostého pěstitele kávy z Guatemaly (Bolívie, Kolumbie nebo jiné z osmdesáti čtyř zemí produkujících kávu)? A proč se telenovela jmenuje Slupky krásné Manuely? Snad odpoví další pokračování.

Díl šedesátý sedmý. Don Pablo se vrací a ukazuje na hromadu slupek od kávy na hnoji. Teď prý chce tohle. Nechává naložit svůj (už zase nový) džíp a několik náklaďáků. Gorily stojí u vrat pro případ, že by někdo něco namítal.

Příběh vrcholí. Slupky z kávy, které zbudou, když se vyloupne kávové zrno, se nazývají cascara. Cascara se zpravidla vyhazovala nebo se s ní hnojilo. Ale teď? Cascara je slovo sezony. V kavárnách včetně Starbucks, ve všech světových velkoměstech se popíjejí nápoje z cascary: v limonádě, vylouhované jako čaj, v koktejlech, dokonce v pivu.

A don Pablo dokáže sehnat tuny cascary. Don Pablo dokonce zařídí, aby se všichni ti hipsteři v kavárnách domnívali, že pomáhají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].