Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Ber, nebo tě vyvlastníme

Prodat hektarové pole pod budoucí dálnicí může být docela věda

Bude se hodit.
(Přípojka D35 u Opatovic) • Autor: Matěj Stránský
Bude se hodit. (Přípojka D35 u Opatovic) • Autor: Matěj Stránský

Dřevěné kolíky postříkané oranžovým sprejem svítí v hnědé ornici jako jasný důkaz, že jsme tu správně. Stejně jako modrý puntík, který v mapě na mobilu ukazuje naši aktuální polohu. Sedí přesně na tlusté čáře, která se přes displej vine v táhlých pravidelných obloucích jako had. Linka v mapě je trojitá a nepřehlédnutelná, ale zatím jen šedá a přerušovaná. Znázorňuje to, co tu ještě není – dálnici, která se tady u Pardubic začne stavět možná už letos na podzim a mnoha lidem se bude hodit. Jen je ještě potřeba dotáhnout pár bolestných detailů.

„Tudy to povede,“ říká Luboš Kolín a smířeně rozmachuje rukama, aby ukázal to, co je při exkurzi v terénu zjevné. Pole jeho rodiny brzy přetne široký dálniční pás vejpůl. Přes sousední travnaté letiště, kde si postarší modelář pouští navečer svoje letadlo, se dálnice stočí k lesu a dál povede směrem na Prahu.

Až bude tah D35 hotov, spojí hlavní město s Olomoucí přímou trasou přes Litomyšl a Svitavy. Vznikne dlouho plánovaná a očekávaná paralela k přetíženému tahu D1 ve směru Praha–Brno. Tady u Pardubic už příjezdu bagrů takřka nic nebrání. To hlavní, co stavbu dálnic v Česku obvykle nejvíc brzdí – tedy vytyčení trasy a výkup pozemků –, je na prvních dvou úsecích o délce 27 kilometrů u konce.

Pětkrát a dost. (Kolínovi) • Autor: Matěj Stránský
Pětkrát a dost. (Kolínovi) • Autor: Matěj Stránský

Až na pár výjimek, jako je právě pole vedle letiště vedené dosud v katastru na Kolínovu manželku Jindřišku a její sestru. Stát už je měl mít dávno přepsané na sebe, ale věc se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].