Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Je to jako být členem gangu

Právě ke vstupu do gangu přirovnává Haras Rafiq, britský expert na otázky boje s extremismem, radikalizaci mladých muslimů na Západě. „Když se stanete jeho součástí, přijmete bez přemýšlení jeho pravidla a chcete být v partě nejlepší,“ říká.

Haras Rafiq • Autor: Foto Vaclav Vasku
Haras Rafiq • Autor: Foto Vaclav Vasku

Snažili se vás někdy naverbovat islámští extremisté?

Ano. Asi dvacet let zpátky, v lázních jednoho z nejdražších tenisových klubů v Manchesteru.

Prosím?

Byl jsem tehdy dobře placeným manažerem, takže jsem si členství mohl dovolit. Chodil tam také jeden islamistický zubař a v lázních s námi nejprve byly také nemuslimské ženy. On si s nimi povídal, a když odešly, tak se ke mně otočil a prohlásil: špinavé bělošky. Nejsou to prý muslimky, a proto je v pravém islámském státě můžeme využívat a brát si je podle libosti. Byl jsem už ženatý a tyhle řeči mě nijak zvlášť nezajímaly. Hledal pak úhel pohledu, který mě zaujme: jak je Západ nemorální a jak jsou Britové rasističtí. Jasně, také jsem to jako mladý kluk zažil, musel jsem se prát nebo utíkat před rvačkami, ale byl jsem už dokonale integrovaný a nenechal jsem se tímhle hovorem chytit.

Přišlo mi to ale celé zvláštní, ptal jsem se na toho člověka několika známých a zjistil, že verbuje členy do organizace Hizb ut-Tahrir, která má za cíl zřízení islámského chalífátu řízeného jen právem šaría.

Zvláštní, že se takové verbování odehrává v elitním tenisovém klubu.

Panuje přesvědčení, že těmto ideologiím podléhají chudí, znevýhodnění, nevzdělaní muslimové. Ano, mnohdy to platí, jak je to vidět v životopisech řady islamistů z Francie, Belgie či Německa. Ale to není úplná pravda: lidé ve vyšších pozicích islamistických…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].