Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Investor na Hradě

Čínské sumy proudící do Česka jsou příliš malé na paniku, ale dost velké na pochybnosti

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Respekt
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Respekt

Do českého byznysu se hrne čínský kapitál. Číňané tu otevřeli pobočku čtvrté největší banky své země, Bank of China, koupili brněnského výrobce turbín a hlavně, energetická skupina CEFC si tu zakoupila hned několik honosných sídel a pustila do světa, že si Prahu vybrala jako sídlo svých evropských aktivit a plánuje zde další investice.

Na první pohled to vypadá na velký čínský nájezd, ve skutečnosti ale samotná ohlášená suma investic o výši deseti miliard korun není tak ohromující. Ročně doputuje z celého světa do Česka 122 miliard přímých zahraničních investic, nejvíc z Německa.

Na druhé straně by bylo nerozumné příchod čínských peněz podceňovat. Je totiž součástí politiky komunistického režimu, který už před několika lety zavelel k investicím v zámoří. A bylo by naivní si myslet, že jde jen o byznys. O jeho přímém napojení na politiku svědčí už to, že prezident Miloš Zeman jmenoval šéfa firmy CEFC Jie Ťien-minga svým poradcem. Čínské investice jsou také reakcí na změnu české zahraniční politiky, která se – na nátlak Pekingu – vzdala jakékoli kritiky čínského režimu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].