Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Scéna

Hudba

Výtečné ohlasy provázejí novinku Yoko Ono, která se svěřila do rukou výrazných osobností (transsexuální šansoniér Antony, The Flaming Lips) a tvůrčích feministek (Peaches, Le Tigre).

Fotografie: Sonic Youth. • Autor: Respekt
Fotografie: Sonic Youth. • Autor: Respekt

Yoko Ono: Yes, I´m A Witch; Nick Cave & The Bad Seeds: The Abattoir Blues Tour; Sonic Youth: The Destroyed Room

Výtečné ohlasy provázejí novinku Yoko Ono, která se svěřila do rukou výrazných osobností (transsexuální šansoniér Antony, The Flaming Lips) a tvůrčích feministek (Peaches, Le Tigre). Album Yes, I´m A Witch připomíná, kolik impulzů z druhdy „nesnesitelného“ avant-přístupu členky Fluxu přijal pop za vlastní.

Na dvou DVD si můžeme připomenout živá extempore Nicka Cavea & The Bad Seeds z posledních dvou turné. S rozlíceným kazatelem pěje i gospelový sbor, ale narůstající syrovost připomíná, že The Abattoir Blues Tour je předehra k albu nové Caveovy kapely Grinderman, jejíž prvotina vyjde za týden. S mírným zpožděním se objevuje i v Česku nové album newyorských Sonic Youth, velvetovsky hlučných a sofistikovaných rockerů. Titul The Destroyed Room je sbírkou raritních a nevydaných tracků. Napovídá to, že kultovní kapele tím skončila smlouva s velkým vydavatelem Geffen. Kudy se asi nezávisle vydá dál?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2007 pod titulkem Hudba