Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Rovná daň dobývá Česko

Stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý minulý víkend na sjezdu své strany představil nový daňový a sociální systém postavený na rovné 15% dani a z těch čísel přechází zrak: průměrná rodina, v níž alespoň jeden člen pracuje, si domů přinese o třetinu až čtvrtinu více peněz než dosud. Kromě toho ale klesne nezaměstnanost a zrychlí se hospodářský růst. Stručně – pokud příští volby vyhraje ODS, nastane v Česku ráj na zemi.

Fotografie: Slovensku pomohla nejen rovná daň, ale i snazší propouštění z práce. Foto Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Slovensku pomohla nejen rovná daň, ale i snazší propouštění z práce. Foto Tomki Němec • Autor: Respekt

Stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý minulý víkend na sjezdu své strany představil nový daňový a sociální systém postavený na rovné 15% dani a z těch čísel přechází zrak: průměrná rodina, v níž alespoň jeden člen pracuje, si domů přinese o třetinu až čtvrtinu více peněz než dosud. Kromě toho ale klesne nezaměstnanost a zrychlí se hospodářský růst. Stručně – pokud příští volby vyhraje ODS, nastane v Česku ráj na zemi.

Sedm tisíc navíc

Pavel Novák z Kolína dnes přinese domů měsíčně 17 tisíc čistého. Teď mu občanští demokraté slíbili, že pokud příští rok v červnu vyhrají volby, jeho měsíční konto samo od sebe pořádně nabyde: o plných sedm tisíc korun. Zázrak způsobí „Tlustá peněženka“, kterou jako předvolební heslo své strany představil právě stínový ministr financí.

Pan Novák žije se ženou a dvěma dětmi; děti chodí do školy, žena je v domácnosti. Pobírá průměrnou mzdu necelých 19 tisíc hrubého, na daních zaplatí devět stovek a na sociálním a zdravotním pojištění dalších 2400 korun; od státu pak dostane tisícikorunu jako přídavek na děti a k tomu má ještě nárok na třísetkorunový sociální příplatek.

Pokud ODS zavede svoji daňovou reformu, Novákův hrubý příjem rázem poskočí na více než dvojnásobek: na 39 800 korun. Nejdříve se panu Novákovi na výplatní pásce připočítá 6600 korun, které „za něj“ teď na zdravotním a sociálním pojištění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].