Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Zahraničí

Barma pod reflektorem

Když loni barmští generálové propustili po šestiletém domácím vězení opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij, pozorovatelé a novináři si kladli otázku: Ustupuje junta v Barmě od teroru, povolí činnost opozice a poté i svobodné volby?

Když loni barmští generálové propustili po šestiletém domácím vězení opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij, pozorovatelé a novináři si kladli otázku: Ustupuje junta v Barmě od teroru, povolí činnost opozice a poté i svobodné volby? Anebo jde jen o účelový trik? Dosavadní nálady mezi odpůrci jednoho z nejbrutálnějších režimů na světě jsou však pesimistické.

Vzorem je Suharto

Su Ťij dnes žije ve svém domě na břehu jezera v hlavním městě Rangúnu. Jednou týdně pořádá mítinky, na nichž se schází i několik set lidí, navíc se může nejznámější východoasijská disidentka volně pohybovat po celé zemi a přijímat návštěvy. Avšak o skutečném uvolnění poměrů nelze hovořit. Pravda, barmský socialismus ze sedmdesátých a osmdesátých let definitivně ztroskotal. Generálové však začínají hledat inspiraci jinde. Největším vzorem je jim indonéský prezident Suharto, jenž patří k nejdéle sloužícím diktátorům (u moci je už 28 let), udržuje hospodářství ve slibném růstu a postupně ruší omezení pro zahraniční investory. I barmská vláda pochopila, že u moci setrvá jen tehdy, když zemi dostane z izolace. Stát bohatý na nerostné suroviny a kvalitní dřevo potřebuje přilákat zahraniční investory, což však předpokládá alespoň na oko zahladit největší resty. Nejvýraznějším z nich bylo domácí věznění nositelky Nobelovy ceny míru za rok 1991. Její propuštění ale znamenalo až druhý krok. Už předtím junta podnikla vstřícné gesto vůči vlastnímu exilu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].