Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Slovensko

Slovenský prezident Michal Kováč odmítl jmenovat dosavadní ministryni práce, sociálních věcí a rodiny Olgu Keltošovou do funkce velvyslance stálé mise Slovenska při OSN. Kováč to odůvodnil tím, že Keltošová se loni v září podílela na vládním prohlášení, které prezidenta obviňovalo ze snahy o rozklad ústavního systému.

USA

Bob Dole se dostal do čela primárek Republikánské strany, když zvítězil ve státech Colorado, Conecticut, Georgia, Maine, Massachusetts, Maryland, Vermont a Rhode Island. Po odstoupení guvernéra státu Tennessee Lamara Alexandera a senátora z Indiany Richarda Lugera, kteří vyzvali k podpoře Dolea, zůstávají ve hře multimilionář Stave Forbes a ultrakonzervativní komentátor Patrick Buchanan. Oba však ztrácejí na Dolea více než dvě stě volitelských hlasů.

Turecko

Novým tureckým premiérem se stal předseda konzervativní Vlastenecké strany (ANAP) Mesut Yilmaz. ANAP vytvořila menšinovou koalici se Stranou pravé cesty (DYP) dosavadní premiérky Tansu Cillerové. Podle koaliční dohody bude stát Yilmaz v čele vlády do konce roku a poté ho vystřídá na dva roky Cillerová.

USA - OSN

Spojné státy jsou připraveny zaplatit svůj dluh vůči OSN do pěti let. Zároveň však budou požadovat reformu financování OSN, snížení svého podílu na rozpočtu OSN z nynějších 25 % na 20 % a na financování mírových operací z nynějších 30 % na 25 %. »Ke splacení závazků dojde, jakmile se OSN reformuje,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].