Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Mír podle daytonských lhůt

Můžeme říci, že ve čtvrtek 14. prosince 1995 skončila třetí balkánská válka. Pařížský podpis mírové dohody z amerického Daytonu sice neznamená, že by se již v roce 1997 nemohly boje znovu rozhořet, ale to už by šlo o čtvrtou balkánskou válku.

Můžeme říci, že ve čtvrtek 14. prosince 1995 skončila třetí balkánská válka. Pařížský podpis mírové dohody z amerického Daytonu sice neznamená, že by se již v roce 1997 nemohly boje znovu rozhořet, ale to už by šlo o čtvrtou balkánskou válku. Vždyť mezi koncem první (30. květen 1913) a začátkem druhé (29. červen 1913) uplynul pouhý měsíc.Mnohem důležitější než historická symbolika je však konkrétní význam 14. prosince 1995. Od tohoto data běží veškeré lhůty, kterých se mírová dohoda týká. A nad jejím dodržováním budou přímo v Bosně a Hercegovině bdít i naši vojáci.

Nejdříve vytvořit nárazníky

Začněme třicetidenní lhůtou pro stažení všech cizích jednotek z Bosny a Hercegoviny. Zde by se neměly vyskytnout zásadní problémy. Armáda srbsko-černohorské Jugoslávie se z Bosny stáhla hned v roce 1992, jakmile předala výzbroj do rukou tamních Srbů, a pravidelné chorvatské oddíly vycouvaly brzy po letošní srpnové ofenzivě. V tomto směru by mohli dělat potíže snad jen mudžáhidové - dobrovolníci z islámských zemí, kteří bojují na straně bosenské vlády, ale zdaleka nejsou pod její kontrolou. Často jde o fanatiky, pro které v rámci svaté války nemá vlastní život význam. Už dříve kolovaly historky o tom, jak se těžce zraněný mudžáhid probral v nemocnici s upřímným zděšením, že žije, místo aby položil život za Alláha. Tito bojovníci byli nasazováni především v severní Bosně, a proto s nimi mohou přijít do styku nejspíše jednotky v americkém sektoru mezinárodních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].