Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Zajímavý nápad do předvolební kampaně

Hitem parného léta je postupný přechod financování našeho zdravotnictví na tzv. systém individuálních účtů. Už nějakou dobu je to myšlenka blízká srdci premiéra a několikrát jsme se mohli dočíst, že tento systém úspěšně funguje v zázračně prosperujícím Singapuru.

Hitem parného léta je postupný přechod financování našeho zdravotnictví na tzv. systém individuálních účtů. Už nějakou dobu je to myšlenka blízká srdci premiéra a několikrát jsme se mohli dočíst, že tento systém úspěšně funguje v zázračně prosperujícím Singapuru. Pozorný čtenář novin si ovšem jistě všiml, že myšlenka individuálních účtů se nelíbí jak většině lékařů, tak představitelům zdravotních pojišťoven. Není divu: až donedávna se nelíbila ani úředníkům Ministerstva zdravotnictví, které právě teď začíná připravovat její koncept. Oč jde?

Nic výjimečného

I přes nedávný tragický případ havířovského důchodce, který pravděpodobně zemřel kvůli nedostatečné lékařské péči, nelze přijmout tvrzení, že je naše zdravotnictví - jak tvrdí opozice a většina lékařů - v krizi. Panuje zde však, jak říká Václav Klaus, „značný neklid“. Ten jednak souvisí s doposud nepříliš úspěšnou a nepříliš zdárně nasměrovanou transformací, současně je však příznakem i čehosi jiného: zdravotnictví podobně jako kriminalita stojí v popředí zájmu veřejnosti v úplně každé normální zemi. Současně přitom v žádné zemi na světě není většina občanů ani většina lékařů spokojena s fungováním zdravotnictví. Lékařská péče se občanům zdá buď málo efektivní (to platí zpravidla pro tzv. přídělové systémy), nebo příliš drahá, případně obojí dohromady. Navíc různé názory zastávají často různé sociální skupiny. V současné chvíli tedy zápasíme s něčím, co není výjimečné ani v mnoha vyspělých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].