Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Zahraničí

Italia Dolce

Československá koruna už je na Západě směnitelná. Samozřejmě ještě ne všude. Letos už ji ale vyměňuje několik směnáren v Benátkách, kam o víkendech přijíždí na pět set československých autokarů a kam od svítání pochodují proudy československých turistů přes dlouhý silniční most z parkoviště na Isole Tronchetto.

Československá koruna už je na Západě směnitelná. Samozřejmě ještě ne všude. Letos už ji ale vyměňuje několik směnáren v Benátkách, kam o víkendech přijíždí na pět set československých autokarů a kam od svítání pochodují proudy československých turistů přes dlouhý silniční most z parkoviště na Isole Tronchetto.

Ačkoli počátkem léta na Dóžecím paláci visel velký nápis „Benvenuti i cecoslovacchi“ (už tam není), směnárny nesměňují koruny jen z lásky k Čechoslovákům, nýbrž především proto, aby něco utratili, a tak přispěli k chodu benátského hospodářství.

Chtě nechtě jsem své krajany trochu sledoval a napadlo mě, zda si kromě té historické nádhery a záplavy všemožného zboží a služeb také všímají, jak se to bohatství dělá. Jestli si všímají hemžení všelijakých člunů, které od svítání po kanálech rozvážejí čerstvé potraviny a zboží do obchůdků, trattorií a kavárniček, zda si všímají typických benátských vozíčků, zařízených na stoupání po schodech mostů, s nimiž rozvažeči po celý den pobíhají po městě, a pouličních stánků se vším, oč by návštěvník mohl mít zájem, od map a potištěných triček přes obložené housky po minerálku a čerstvé ovoce.

O několik dní později, na pláži Pietrasanta v Toskáně jsem poslouchal hraběte Brandoliniho, starého milovníka Prahy, který tam někdy bydlívá U tří pštrosů. Vyprávěl, jak ve třicátých letech na pláže chudé Toskány jezdívali ve škodovkách a tatrách bohatí Čechoslováci. (Itala nesmíte obtěžovat s nějakými Čechy a Slováky, má…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].