Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

TOP 09 se nedaří námluvy. Koalice v Praze se zase odkládá

Adriana Krnáčová • Autor: Milan Jaroš
Adriana Krnáčová • Autor: Milan Jaroš

Vyjednávání o nové pražské koalici se TOP 09 celkem dařilo. Ještě ve středu to vypadalo, že spolupráci s jejím klubem (12 zastupitelů) je nakloněna Trojkoalice (8), ODS (8) i ČSSD (8). Jenže o den později, po čtvrtečním jednání zastupitelstva, bylo zase po souznění. TOP 09 totiž spadla do stejné pasti, jakou předtím nachystala protivníkům – hlasovala proti svému potenciálnímu spojenci ČSSD - a ta se naštvala. Vzápětí pak rozhlásila do světa, že s TOP 09 Praze vládnout nechce.

Připomeňme, že metropole je už víc než měsíc bez funkční vlády. Pád koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (zelení, lidovci, starostové) odstartoval předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. Prosadil, že se bude hlasovat o důvěře jednotlivým radním - ovšem šikovně, podle abecedy odzadu. Hned jako druhý tak přišel na řadu radní za zelené Matěj Stropnický, kterého část politiků nemohla vystát. Celá ČSSD a část ANO se proto připojila k opozici a Stropnický skončil. Naštvaná Trojkoalice pak v odvetě pomohla opozici odvolat tři další radní, dva z ČSSD a jednoho z ANO.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) sice situaci uklidňovala, že se vztahy koalice spraví, ale o tři týdny později jí Novotný zasadil další ránu. Prosadil na zastupitelstvu materiál o tom, že městské části by měly dostávat z rozpočtu hlavního města víc peněz než dosud. Vějičce pro změnu neodolala Trojkoalice, které se marně tuhle změnu snažila dlouho prosadit. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby se strany rozkolísané koalice krátce předtím nedomluvily, že už nikdy nebudou hlasovat jedna proti druhé spolu s opozicí. ČSSD pak vzápětí hlásila, že Trojkoalice je nedůvěryhodný partner a koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice už vzala definitivně za své.

Václav Novotný • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Václav Novotný • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Otěží se chopil právě Novotný a jeho TOP 09. A jak už bylo řečeno, byl celkem blízko úspěchu: rýsovala se vláda TOP 09, Trojkoalice, ODS a ČSSD, která by spolu se třemi nezávislými politiky měla pohodlnou většinu 39 z celkem 65 zastupitelů.           Je paradoxní, že plán rozbil Novotnému zrovna jeho kamarád, někdejší primátor a dnes nezávislý zastupitel Tomáš Hudeček. Přišel totiž s tím, že Eliška Kaplicky Fuchsová má být odvolaná z čela výboru pro kulturu, památkovou péči a zahraniční vztahy.

Hudeček totiž ještě jako primátor prosadil, aby Praha zrušila partnerství s Moskvou a Petrohradem kvůli situaci na Ukrajině a obsazení Krymu. Kaplicky teď přišla s tím, že má Praha spolupráci zase obnovit, protože důvody pominuly. To Hudečka naštvalo a nechal hlasovat o jejím odvolání.

Nenašel dost hlasů a Kaplicky v čele výboru zůstala. Jenže když už jednou zastupitelé hlasovali o důvěře, přidaly se další návrhy. Předseda klubu ODS Filip Humplík dal hlasovat o tom, že má skončit primátorka Krnáčová. Ani to se nepovedlo. A Piráti pak navrhli, aby se hlasovalo o odvolání předsedy magistrátního výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD). Tentokrát to vyšlo, ruku pro to zvedla také TOP 09. Sociální demokraté vzápětí kontrovali, že má definitivně zapomenout na koalici s nimi.

Novotný přiznává, že odvolání Slezáka mu zkazilo plány, ale TOP 09 prý nemohla nic jiného dělat. „Kdysi jsme vyhlásili, že koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice je tak špatná, že budeme kdykoliv hlasovat pro odvolání kohokoliv z ní,“ říká. „Museli jsme to dodržet, i když se nám krutě nechtělo. Bylo mi jasné, že zájem ČSSD s námi spolupracovat ochladne, pokud zvedneme ruku pro odvolání jednoho z nich.“

Novotný se snažil zachraňovat situaci předem, chtěl přesvědčit Hudečka, aby o Kaplicky hlasovat nedával, ale marně. „Říkal jsem, Tome, neblbni, to neprojde a jenom tím všechno zkomplikuješ,“ říká Novotný. „Nedal si ale říct, měl za to, že situace s Ruskem je tak jasná, že to projít musí.“

Teď si pražští politici - jako v poslední době často - dávají oddych, aby emoce ochladly. Šance ANO udržet se v pražské vládě rostou poté, co se k ní znovu přichýlila ČSSD. TOP 09 počká, zda se názor ČSSD s ochladlou hlavou nezmění. Pokud ne, nabízí se jí ještě jedna možnost - přesvědčit Piráty, aby netrvali na svém prohlášení, že s ODS vládnout nebudou. Také tato kombinace – TOP 09 (12), Trojkoalice (8) ODS (8), nezávislí (3) a Piráti (4) – má pohodlnou většinu 35 hlasů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].