Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Hrad dále špiní Peroutku

Legendárního novináře Ferdinanda Peroutku jsme si minulý týden připomněli dvěma způsoby. Pozitivním, když cenu nesoucí jeho jméno dostali dva výborní novináři Tereza Engelová a Martin Řezníček. A negativním, když se advokát Miloše Zemana Marek Nespala v rozhovoru pro iDNES.cz pustil do dalšího dehonestování tohoto českého hrdiny, který za svou oddanost pravdě skončil jednou v koncentračním táboře a podruhé v exilu.

Případ je obecně znám, tak jen ve zkratce. Miloš Zeman prohlásil, že Peroutka napsal článek, který nese titulek „Hitler je gentleman“. Proti tomu se ohradila vnučka novináře i historici. Nejdůležitější ale bylo, že článek nikdo nenašel. Jak také najít něco, co neexistuje. Že prezident lhal, konstatoval i soud, a proto se musel stát za Zemana omluvit. On tu slušnost nikdy nenašel.

Advokát Nespala se však nadále snaží budit dojem, že článek existuje, jen ho nikdo nenašel. Dělá to způsobem, který buď značí jeho katastrofální argumentační schopnosti, anebo víru, že lidé jsou hlupáci. Například si postěžoval, že u soudu nebyl použit „zásadní nepřímý důkaz“, kterým má být výrok Pavla Dostála pronesený v České televizi v roce 2002. Tak si výrok připomeňme.

Tehdejší ministr kultury obhajoval Zemanovo přirovnání rakouského politika Haidera k Hitlerovi. „Jestliže přirovnal Haiderovy způsoby k Hitlerovým způsobům, tak na dně je ten hluboký obsah, že jaksi kolem Hitlera ve třicátých letech chodili evropští politici po špičkách, a dokonce jsem se dozvěděl nebo dočetl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].