Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Praha příliš sobě

Politici hlavního města se spojili proti nejúspěšnější občanské kandidátce

Zastupitelstvo hlavního města disponuje stejně jako jiné kraje v Česku možností navrhovat a měnit zákony. Až dosud ale parlament neměl nikdy pro jeho nápady pochopení. Teď krátce po volbách, kdy ve vládě sedí stejné strany jako na pražském magistrátě, by se to mohlo změnit. To platí i přesto, že zastupitelé si dali cíl nezměnit nic menšího, než je volební zákon.

Politicky nejúspěšnější aktivista v zemi Jan Čižinský říká, že celou věc spustil strach z něj a jeho volebního uskupení Praha sobě. Konkurenti v zastupitelstvu namítají, že jen chtějí narovnat podmínky tak, aby nikdo nebyl nespravedlivě znevýhodněn. Každopádně pokud celá věc parlamentem projde, bude mít celostátní důsledky i pro jiná občanská uskupení, která se rozhodnou soupeřit s tradičními politickými stranami.

Rovné podmínky – anebo ne?

Praha sobě vznikla v minulém desetiletí z občanského protestu proti plánům ODS na stavbu předražené radnice v Praze 7. Čižinský a lidé kolem něj se po úspěchu s radnicí rozhodli kandidovat, ovšem nikoli jako politická strana, ale jako sdružení občanů. To český zákon umožňuje s podmínkou, že příslušná skupina lidí sežene podpisy minimálně sedmi procent obyvatel obce.

Čižinský byl tak populární a jeho soupeři tak zprofanovaní, že ve volbách 2014 v Praze 7 uspěl. O čtyři roky později vítězství ještě drtivěji zopakoval, navíc založil obdobné sdružení pro celou Prahu a uspěl v roce 2018 i tam. Jeho Praha sobě se dokonce stala součástí rady města, kde se pokouší o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].