Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Galerie za miliardu

V Praze se otevře Kunsthalle manželů Pudilových, největší soukromá instituce v zemi financovaná čistě z privátních zdrojů

Naplnění snu, nebo skepse? • Autor: Matěj Stránský
Naplnění snu, nebo skepse? • Autor: Matěj Stránský

Provoz zahájí 22. února a už teď je jasné, že kolem ní bude velký povyk. Pro jedny bude Kunsthalle Praha vznikající na Klárově v těsném sousedství Strakovy akademie důkazem, že když si jde člověk za svým snem, tak lze i v Česku vybudovat centrum současného umění světového formátu, které je financované čistě ze soukromých zdrojů. Pro jiné potvrzením skepse, že pokud podnikatel vloží své peníze získané kdysi v neprůhledné privatizaci do podpory kultury, rázem je z něho bohulibý mecenáš, u něhož se najednou na etiku nehledí. Bude tady ale taky nejspíš velká skupina lidí, jež souzní s myšlenkou manželů Pudilových, kteří za Kunsthalle stojí. Že se z obří budovy ležící pod Chotkovými sady v zatáčce silnice stoupající na Pražský hrad může stát místo, ve kterém se oba výše uvedené tábory mohou názorově střetávat, aniž by si kvůli tomu vjížděly do vlasů.

Od uhlí k transformátorům

Měsíc před otevřením Kunsthalle zatím připomíná staveniště. Slavnostní termín se blíží, ale na zaměstnancích galerie a najatých řemeslnících nervozita není moc znát. Zatímco se za vstupem v podobě přistavené monumentální ocelové lávky dokončuje recepce, v ostatních sálech se pracuje na instalaci prvních výstav. Až bude hotovo, z recepce se bude dát sejít doprava do bistra, kam nebude potřeba vstupenka. Při osvěžování se budou moci návštěvníci dívat na nosný jeřáb na deset tun zavěšený pod stropem, jednu z mála technických památek připomínajících původní účel budovy.

[image id=„200249936“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].