Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Na vlně euforie

Fotograf Pavel Baňka bere umění jako dobrodružnou hru 

Chrámy z trávy #II, 2022
Chrámy z trávy #II, 2022

Říká o sobě, že je dobrodruh a optimista. „Člověk by se jinak nemohl pouštět do nových věcí. Musí je zkusit a ono už to nějak dopadne,“ prohlašuje s nadhledem Pavel Baňka při pohledu na své čerstvé fotografie. Ale přeneseně tak mluví rovněž o svém životním naladění, které charakterizuje sympatická míra nepředvídatelnosti a impulzivnosti.

Postkubistické rituály #V (Červená a žlutá), 2019
Postkubistické rituály #V (Červená a žlutá), 2019

Prochází instalaci své výstavy v pražském Topičově salonu, ale v hovoru se místo k fotografiím vrací do dětství – k určující vzpomínce, která ho navždy ovlivnila. Bylo to krátce po druhé světové válce, kdy si poprvé začal uvědomovat dobrodružnou povahu svého otce. Ten se tehdy dozvěděl, že Správa Spojených národů pro pomoc a obnovu posílá do Československa ze Spojených států místo konzerv jídla živé mustangy na maso. Zželelo se mu divokých koní natolik, že vyrazil pěšky do Prahy a dovedl domů do Úval dva hřebce, které měl v plánu zachránit. Bylo už nad ránem, když je přiváděl, a malý Pavel ho sledoval z okna svého pokoje. Zjevení mustangů mu učarovalo. Stejně jako otcova schopnost pouštět se i do pošetilých akcí naplno – a přijal ji za svou.

Oltáře #I (Vzpomínka na Man Raye), 2022
Oltáře #I (Vzpomínka na Man Raye), 2022

Chuť zkoušet, co jde, mu zůstala. I díky ní patří Pavel Baňka kombinací své tvorby společně s organizačními a pedagogickými aktivitami k nejdůležitějším osobnostem české porevoluční fotografie. Pomáhal jí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].