Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Česko

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Důchodový věk zůstane

Premiér Petr Fiala uvedl, že jeho vláda nezvýší věkovou hranici pro odchod do důchodu, která je nyní zastropovaná na 65 letech. Zvýšení důchodového věku dříve naznačoval ministr sociálních věcí Marian Jurečka, Fiala ho však v rozhovoru pro deník Blesk odmítl. Se svým kabinetem prý chce připravit „solidní důchodovou reformu“ založenou na co nejširší shodě. Je podle něj nutná proto, aby lidé před čtyřicítkou měli šanci na slušnou penzi.

Češi a tabu

Veřejnou debatu o homosexuálních partnerstvích odmítá více než třetina lidí v Česku, výrazně častěji muži. Ještě větším tabu je pro Čechy menstruace, podle téměř čtvrtiny by se nemělo ve společnosti mluvit o neplodnosti a rovnosti žen a mužů. Nejméně z vybraných témat lidé odmítají veřejnou debatu o domácím násilí, sexu a psychických onemocněních. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research. Otázka se týkala sedmi témat. „Největším tabu ze sledovaných témat je pro Čechy menstruace. O té by na veřejnosti nemluvilo 40 procent z nich,“ upozornili autoři průzkumu.

Nejméně z vybraných témat lidé odmítají veřejnou debatu o domácím násilí, sexu a psychických onemocněních. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research. Otázka se týkala sedmi témat. „Největším tabu ze sledovaných témat je pro Čechy menstruace. O té by na veřejnosti nemluvilo 40 procent z nich,“ upozornili autoři průzkumu.

Pražská vyjednávání

Hlavní město Praha nemá ani šest týdnů po komunálních volbách…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].