Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zvládáme to II

Závislost na ruském plynu je skoro pryč, už není proč se bát

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud jde o počasí, hezčí nástup podzimu málokdo pamatuje. A nejde jen o nynější slunečné dny, slibně zní i dlouhodobá předpověď, podle níž lze „s teplotně nadprůměrným obdobím“ počítat minimálně do 20. listopadu.

Podobně je na tom většina Evropy, což je požehnání nejen s ohledem na plánování podzimních výletů. Vyhlídky na zimu, kdy se měl v energetickém zápolení s Ruskem lámat chleba, teď na prahu topné sezony vypadají mnohem lépe, než se dalo na začátku války doufat.

Důležité je, že nejde jen o zásluhu teplého počasí. Vytopit domácnosti a udržet v chodu ekonomiku i bez ruských paliv je po jarní uprchlické vlně druhá velká válečná zkouška, ve které se Česku i dalším zemím EU znovu daří obstát, a to docela slušně. Jsou tu dílčí přehmaty a nedořešené úkoly směrem ke vzdálenější budoucnosti, ale pokud jde o letošní zimu, štěstí přeje připraveným.

Zamořeno a draho

Ceny plynu na evropských burzách minulý týden spadly zpět na úroveň ze začátku léta, dodávky určené k okamžitému odběru zlevnily chvilkově až na nulu. To byl přímý důsledek teplého počasí, ale i dlouhodobější kontrakty na první čtvrtletí příštího roku jsou teď oproti srpnu za polovic. To už nesouvisí s počasím, ale se zjištěním, že Evropa se dokázala pro letošní zimu z ruského zajetí v energetice vymanit.

Výpadek ruského plynu nahradilo zčásti Norsko, které zvedlo těžbu plynu na maximální úroveň na úkor těžby ropy. Stoupl dovoz zkapalněného plynu, stahovaného ze světa díky vyšším cenám a díky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].