Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Uáááááá

Hitem letošní sezony je vlkodlak. Je téměř tři metry vysoký, má na sobě rozhalenou červenou kostkovanou košili a džíny, pod košilí se mu na břichu rýsuje pekáč buchet. Kroutí hlavou, kroutí očima, hýbe nohama – a samozřejmě krásně, dlouze vyje, tak, že se krev v žilách mění v ledové krystalky a děti se v panice snaží nepočurat. Uááááá. K mání je za pouhých 399 amerických dolarů.

Do anglosaského světa dorazil Halloween. Jestli jste někdy byli v americkém obchodě specializovaném právě na výzdobu ke svátku prvních dlouhých nocí, víte, o čem mluvím. V Americe i Británii jsou lidé, kterým se všechny ty zubaté dýně, létající čarodějnice nebo čtyřmetroví kostlivci ani zaboha nevejdou do garáže. Má-li však tahle legrace zesměšňující vlastní strach šimrat v zátylku každým rokem nanovo, chce to něco čerstvého, ještě strašidelnějšího. Pohyblivý vlkodlak na elektřinu podle všeho funguje báječně.

Protože vlkodlak, to je silná káva. Není to žádný kostlivec, velký a suše kostmi klapající, ale zároveň mrtvý a v podstatě neškodný. Kostlivec hrozí něčím, co teprve přijde, a na co je tudíž možné ještě načas zapomenout. Vlkodlak ale odkazuje k děsu, který je trvale přítomen. Je symbolem nezkroceného, iracionálního zla ukrytého v hloubi každého z nás. Ač pečlivě maskovaný, občas se prokouše na povrch. V českých pohádkách má k němu asi nejblíže vlk z Karkulky. Tolik se snažil, aby vypadal jako babička, jenže marně. Příliš velké uši, příliš velké oči, příliš velké zuby – znáte to.

Do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].