Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Osa Varšava − Praha − Řím

Český premiér ohlásil zrod nového euroskeptického projektu v EU. Co to v praxi bude znamenat?

Znám názory Petra Fialy
a myslím, že navážeme dobrou spolupráci v EU. (Nová italská premiérka Giorgia Meloni) • Autor: Profimedia
Znám názory Petra Fialy a myslím, že navážeme dobrou spolupráci v EU. (Nová italská premiérka Giorgia Meloni) • Autor: Profimedia

Petr Fiala asi spoustu lidí překvapil, když před několika dny ohlásil nové spojenectví mezi českou, polskou a italskou vládou. Novinku oznámil na stránkách italského deníku La Stampa, který linku Varšava – Praha – Řím nazval „osou“. Reminiscence na druhoválečnou Osu, fašistický blok Berlín – Řím – Tokio, a fakt, že do čela Itálie právě usedla žena, která se v mládí hlásila k odkazu fašismu, vyvolaly rozruch a rychlý odsudek nápadu. Polsko-česko-italská iniciativa si přitom zasluhuje prozkoumat. Platí to ale z jiných důvodů než kvůli mladickému okouzlení italské premiérky Mussolinim.

Ta otázka se nabízela

Fiala nepřekvapil jen uživatele českých sociálních sítí, ale i bruselského zpravodaje deníku La Stampa. Giorgia Meloni byla předminulý pátek uváděna do funkce a Marco Bresolin se chtěl zeptat Fialy, který byl zrovna v Bruselu na summitu EU, jak konzervativní lídři naloží s novou situací, kdy má jejich společná platforma, Evropští konzervativci a reformisté (ECR), poprvé tři premiéry mezi lídry EU.

Šéf české vlády poskytl italskému zpravodaji krátký rozhovor po konci summitu. „Neměl jsem žádné informace o tom, že by politici něco chystali. Jen jsem to zkusil. Připadalo mi, že ta otázka se nabízela,“ popsal Respektu několikaminutovou schůzku Marco Bresolin.

Fiala nejprve řekl, že se s Giorgií Meloni opakovaně setkal a její názory jsou mu známé. „Musíme vytvořit formát pro koordinaci našich pozic,“ pokračoval český premiér. „Myslím, že to bude prospěšná věc.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].