Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Vztek psychopata

Raketový útok na Kyjev ukazuje Putinovu slabost

Civilní vozidla, nový ruský cíl v Kyjevě. • Autor: REUTERS
Civilní vozidla, nový ruský cíl v Kyjevě. • Autor: REUTERS

Masivní bombardování ukrajinských měst včetně metropole Kyjeva z minulého týdne není novou, k vítězství vedoucí strategií Ruska. Vojenští experti to nejčastěji označují jako „vztek psychopata“, tedy ruského prezidenta Vladimira Putina, který tímhle způsobem – destrukcí obytných čtvrtí a vražděním civilistů – reaguje na nedávné poničení Kerčského mostu mezi Ruskem a okupovaným poloostrovem Krym.

Most je důležitou tepnou ruské válečné mašinerie a Kreml dlouho tvrdil, že jej není možné napadnout. To ale – jak už je teď po výbuchu náklaďáku naloženého trhavinami jasné – neplatí: část mostu se po výbuších zhroutila do moře, další byla poškozena a je otázka, co to všechno udělalo se statikou nedávno otevřené strategické stavby. Přestože se ukrajinská strana k akci nepřihlásila, Rusko už pozatýkalo osm údajných atentátníků, za organizátora útoku prohlásilo šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova a v odvetě zasypalo ukrajinská města výše zmíněným deštěm raket. Polovina vypálených střel byla ukrajinskou protivzdušnou obranou zlikvidována, a i když další dny ostřelování Ukrajiny pokračovalo, žádnou změnu na frontě to nepřineslo.

„Rusko má omezené zásoby řízených střel a rozhodlo se je masivně použít ke zničení symbolických nevojenských cílů. Po výbuchu Kerčského mostu je to spíš vzkaz do Ruska než snaha k něčemu donutit Ukrajinu,“ komentoval ruský postup vojenský analytik Rob Lee z londýnské King’s College, podle něhož má plošné bombardování uspokojit jak ruské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].