Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Jak lidské

Když zazní v souvislosti s Amerikou slovo rasismus, Středoevropan si obvykle představí bílé Američany utlačující černé. Otroctví, boj za občanská práva, Afroameričané Eric Garner nebo George Floyd umírající se slovy „Nemůžu dýchat“ v ocelovém sevření bílého policisty. To všechno jistě platí, ale není to zdaleka celý obraz. Rozhodně ne v Los Angeles.

Tam minulý týden musela rezignovat šéfka tamní městské rady Nury Martinez a její kolega, přičemž další dva zastupitelé odolávali tvrdému tlaku, aby se poroučeli jakbysmet. Na veřejnost totiž pronikla nahrávka, jež zachycuje rozpravu, kterou tihle čtyři městští zastupitelé vedli vloni touhle dobou, když se snažili vymyslet, jak chytře překreslit hranice volebních okrsků ve městě. „Parece como changuito,“ komentuje na ní paní Martinez vzezření syna jedné z kolegyň v radě. „Vypadá jako opičák.“ Netřeba dodávat, že dnes již bývalá zastupitelka je hispánského původu, zatímco komentovaný syn je černoch.

Padlo toho víc, rozverné političce nikdo neoponoval, naopak, všichni si přisazovali a moc se u toho nasmáli. Jejich voliči jsou naopak zklamaní, v médiích ale často tvrdí, že vlastně nejsou překvapení. Černí a hispánští Američané se nikdy neměli moc v lásce, to je známá věc.

Tenhle příběh má samozřejmě happy end, jelikož nahrávka vzbudila velké rozhořčení, proti rasistům se demonstrovalo a ti se museli poroučet. Na druhé straně ale naznačuje, že s problémem férového soužití to bude ještě dlouho komplikované. Los Angeles je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].