Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Přestat brblat a vyrazit

Respekt 32/2022

Se zájmem jsem si přečetl článek o rodině, která odjíždí na delší pobyt do Barmy. Připomnělo mi to naše putování do neznáma v roce 1984, kdy jsem získal kontrakt na ministerstvu veřejných prací v Jordánsku. Měli jsme v té době tři děti a šest let starou dacii. Tak jsme se poskládali do auta, na zahrádku dali dva kufry a podle mapy z National Geographic jsme vyrazili na cestu. Projeli jsme bezpečně přes Maďarsko, Jugoslávii, Turecko a Sýrii až do Ammánu. Všude jsme se setkali s přátelskými lidmi, ochotou pomoci, když se nám na autě něco porouchalo, a spoustou úžasných zážitků z míst, která dříve nebyla turistickými destinacemi (Pamukkale, Antalya v Turecku) nebo která jsou dnes devastovaná válkou (Aleppo, Damašek, Palmýra aj.). Při dovolené v roce 1985 jsme projeli autem Egypt včetně Sinajské pouště, která byla právě ten rok otevřená pro civilní provoz po válce. Přes velké nepohodlí, které cestování se třemi dětmi v malém autě přinášelo, jsou nám naše děti za tyto cestovatelské zážitky vděčné. A my jsme rádi, že se nám podařilo poznat tuto krásnou, historickou oblast světa v době, kdy se zde neválčilo.

Vítězslav Herle

Potterova generace

Respekt 28/2022

Knížky o Harrym Potterovi jsem začala číst během studií na vysoké. Nebyla jsem ultra fanda, ale bavilo mě to. Tomáš Brolík napsal v úvodníku, že lidské životy se v Harryho světě nevracejí. Ve třetím díle však Harry s Ronem a Hermionou vrátí život zvířeti hipogryfu Klofanovi pomocí kouzla posouvače času. Proč tse ento kouzelný prostředek dal použít na zvíře, ale ne na člověka (např. Harryho rodiče)? Jako by autorka vymyslela kouzlo, které by mohlo vyřešit situaci, ale poté si na to kouzlo nevzpomněla a musela vymyslet jiné řešení. Ještě závažnější je práce se smrtí v dětské literatuře. Smrt do dětské literatury patří, ale musí být podána citlivě a musí být opodstatněná, mít v příběhu nějaký význam. Chápu, že jak rostl hlavní hrdina (od jedenácti do osmnácti let), tak rostli jeho čtenáři a filmoví diváci, zhruba od 4. dílu je atmosféra temnější a hororovější, ale i tak se to vychýlilo do hodně velké temnoty v posledních dílech.

Přes to všechno je to bezpochyby velký fenomén, který přivedl ke čtení miliony dětí, což samo o sobě je obrovské plus. Knihám nelze upřít čtivost a plasticitu příběhu, uvěřitelnost dětských postav, se kterými se čtenáři mohou snadno ztotožnit, a především autorčin důraz na sílu kamarádství.

Jitka Rejhonová

Opravy

V článku Kletba zatím nezlomena (40/2022) jsme chybně uvedli současnou vládnoucí koalici v Hradci Králové. Nyní tam ODS vládne s hnutím ANO, nikoliv bez něj. Nyní se občanští demokraté rozhodují, zda pokračovat v této konstelaci, nebo vytvořit jinou.

Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].