Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Čas dozrál

Expertní skupina startuje zákon o regulovaném trhu s konopím v Česku

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Legální prodej konopí v České republice je o krůček blíže realitě. Vláda na konci září pověřila národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, aby sepsal návrh zákona, který definuje podobu tuzemského regulovaného trhu. Pokud vše půjde podle plánu, tak jak je to v současnosti narýsované, měl by zákon platit od roku 2024. Jaké jsou tedy následující kroky a co musí Vobořil vyřešit, než návrh předloží vládě a poté i zákonodárcům?

Legalizací a zavedením konopí na trh se do „regálů“ dostane hojně poptávané zboží, na což musí být jednotlivé složky státní správy připravené. Je to jeden z argumentů, který od Vobořila i dalších v otázce regulovaného trhu zaznívá. Doposud je praxe taková, že kontrolu uživatelů, ale hlavně prodejců konopí či zboží jako takového mají na starosti téměř výhradně represivní složky. Regulovaný trh znamená, že se do kontroly všeho zmíněného zapojí i běžní tržní rozhodčí – Česká obchodní inspekce, potravinářská inspekce, hygiena nebo živnostenský úřad –, kteří dohlížejí na pohyb, kvalitu a prodej zboží.

Vobořil proto k sepsání návrhu pod svým vedením formuje pracovní skupinu složenou z jednotlivých složek státu i veřejnosti, která by měla přispět ke kompromisnímu návrhu. Ten má v první verzi zamířit na vládu koncem tohoto roku. K tomu plánuje veřejné i písemné připomínkování. „Chci to pojmout široce,“ říká Vobořil s odkazem na záměr přibrat do diskuse kromě palety expertů také širší veřejnost. První návrh skupiny má jít na vládu koncem roku.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].