Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Všechno počká

Svým způsobem se ruská válka proti Ukrajině českému předsednictví hodí, jakkoli cynicky to může znít. Na řadu věcí je méně vidět, pro jiné se najde víc pochopení. Třeba minulý týden: Evropská komise navrhla odebrat maďarské vládě třetinu peněz z unijních fondů kvůli podezření, že je Orbánův režim zneužije. Jde o výsledek několikaletého procesu a celkově jde o velkou částku, 7,5 miliardy eur, což představuje zhruba pět procent hrubého domácího produktu Maďarska. Hrozba ztráty peněz navíc přichází v době, kdy státní kasa zeje prázdnotou a Viktor Orbán peníze potřebuje k dotování drahých energií.

Tak jako skoro vždycky v EU, ze strany Evropské komise jde o návrh a rozhodnou členské státy. Konkrétně české předsednictví a ještě konkrétněji ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který „Maďarsko“ bude muset zařadit na pořad schůzky se svými rezortními kolegy ze sedmadvacítky. Autorka těchto řádků se snažila zjistit, jak k věci Zbyněk Stanjura přistupuje, ale marně. Ministr nezvedal telefon a nereagoval na otázky v esemeskách, ačkoli je prokazatelně četl. Europoslanec ODS a vlivný straník, pokud jde o evropská témata, Alexandr Vondra, se autorčině dotazu na strategii vůči Orbánovi vysmál s tím, že ministr Stanjura nemá čas řešit tyhle „bruselský věci“, když se mu „plní Václavák“ kvůli drahým energiím „a jsou komunální volby“.

Je možné, že by takhle odpověděl sám Stanjura, kdyby vzal telefon. Možná by dodal, že komise dala Maďarsku čas do listopadu na nápravu věcí, a on počká.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].