Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Svět

Autor: via REUTERS
Autor: via REUTERS

V Londýně byla za účasti státníků z celé planety pohřbena Alžběta II., nejdéle sloužící královna britských dějin. Podle vládních údajů se k vystavené rakvi přišlo s královnou rozloučit čtvrt milionu lidí, fronta truchlících byla až šestnáct kilometrů dlouhá.

Neklidné hranice

Střety na hranicích mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem si vyžádaly přes sto obětí a vyhnaly tisíce lidí z domovů. Obě vlády nakonec v minulém týdnu dohodly příměří. To zavládlo i na Kavkaze, kde se v předminulém týdnu po ročním klidu opět rozhořely boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem o sporné území Náhorního Karabachu.

„Je to čirý imperialismus. A imperialismus není jen zkázou pro Evropu, ale i pro celý současný globální mírový pořádek, který je protikladem imperialismu a neokolonialismu,“ 

řekl Olaf Scholz, když jako první německý kancléř od roku 2007 promluvil na zasedání Valného shromáždění OSN. Svými slovy se snažil oslovit četné rozvojové státy, které zůstávají v konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem neutrální, případně mají pocit, že se jedná o pouhé pokračování studené války mezi Východem a Západem, se kterou nechtějí mít nic společného.

Soud s kardinálem Zenem

Joseph Zen Ze-kiu • Autor: REUTERS
Joseph Zen Ze-kiu • Autor: REUTERS

V Hongkongu začal proces s kardinálem Josephem Zen Ze-kiunem (90), někdejší hlavou tamní katolické církve. Zen je obviněn z podpory protivládních protestů a spolupráce se „zahraničními silami“. Zena jmenoval do funkce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].