Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Na záhonech s TikTokem

Jaká ponaučení (propříště) přinesla letošní sezona pěstování rajčat

Koukám oknem do zahrady. Neschnoucí kapky na okně a teploměr ledabyle atakující 10 stupňů mi říkají, že letos se mám vzdát naděje na indiánské léto na své rajčatové plantážičce a že to bylo pro tento rok vše. Takové počasí rajčatům ničím nepřipomíná suché teplo Jižní Ameriky, odkud pocházejí, a tak s pomocí milosrdných plísní raději zaniknou. V duchu se s tím smiřuji, ale taky vím, že tahle sezona byla grandiózní a je potřeba to tak brát. Co mě naučila? Dovolím si malé shrnutí, protože i čtenáři snad může být k užitku.

Listy zaštipovat, květy potřásat

Především, byla to sezona Instagramu a TikToku mezi záhony. Algoritmy velmi rychle poznaly, co mi běží hlavou, a vedle zábavných videí na téma chov slepic mě začaly bombardovat zahradnickým know-how. V jednu chvíli dokonce úplně utichl u mě obvyklý proud jídel a restaurací a displej totálně zezelenal (jen s občasným zakvokáním). Po letech pomalého zlepšovaní metodou pokus omyl jsem se díky tomu zdokonalila v péči o rostlinu a získala jistotu v práci s nůžkami – zaštipování, zkracování výhonů a odstraňování listů. Potřásala jsem květy k urychlení opylování, jako to dělali v reels tiktokoví hrdinové s podkresem hitů Harryho Stylese. Když si vzpomenu, jak můj otec měsíce luštil lupou jedno číslo časopisu Zahrádkář, musím se usmát.

Rostliny jsem navíc zakládala do půdy prohnojené slepičím trusem z našeho komunitního chovu. Ne přímo. Hnůj se musí nejprve nechat vykvasit. Ukázalo se, že rajčata to považují za jídlo bohů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].