Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Prahou obchází strašidlo cyklistiky

Cyklopruhy v hlavním městě by se mohly zdát ryze lokálním problémem. Něco jako silniční obchvat kolem Nové Paky. Fakt, že se k nim vyjadřuje i europoslanec Jiří Pospíšil, nicméně dokládá, na co všechno je čas při dělání evropské politiky. Pospíšil sice ví z pozice člověka pendlujícího osm let mezi Bruselem, Lucemburkem a Štrasburkem o ježdění na kole v Praze asi tolik co já o plynulosti dopravy na belgických dálnicích, tedy skoro nic. Přesto měl potřebu říct, že pro „pány“ v aktuálním vedení magistrátu „byla při mnoha debatách otázka dopravy na kole důležitější než výstavba a obnova dopravních staveb“.

Pravicověji ladění pražští politici totiž usoudili, že by mohli vyhrát nadcházející komunální volby právě vymezením se vůči cyklistům, tedy relativně malé skupině obyvatel města. Pospíšil je druhý na kandidátce koalice Spolu, před ním už je jen exprimátor Bohuslav Svoboda. Původní profesí gynekolog, který v debatě o cyklistice prohlásil, že je vlastně nebezpečnější než exhalace z aut, protože se při ní člověk může zranit.

V mistrovství Prahy o nejhloupější předvolební výkon roku nezaostává ani ANO. To ve snaze porazit vládnoucí Piráty vyslalo na čelo své kandidátky Patrika Nachera. Ten zřejmě po cestě z parlamentu ve Sněmovní ulici do zastupitelstva na druhém břehu Vltavy z auta na Klárově zahlédl, že tu město kvůli rozšířenému nástupnímu ostrůvku tramvaje nedávno zrušilo jeden automobilový pruh. Z čehož vyvodil, že chce magistrát vytvářet jakési záludné špunty, v nichž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].