Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Prezidentův odkaz se úspěšně naplňuje

Po zastavení Trumpa a udržení demokracie objevil Biden umění politiky

Ať už se Joe Biden rozhodne v roce 2024 znovu kandidovat nebo ne, hlavní úspěch jeho prezidentství je už jasný. Je to člověk, který rozhodným jednáním zastavil Donalda Trumpa – nejprve u volebních uren a nyní díky tomu, že jeho administrativa důsledně a neomylně uplatňuje zásady právního státu. Pokud se Bidenovi a jeho týmu podaří v příštích dvou letech v této misi uspět, vsadil bych se, že udělá to, co dělá každý šéf vlády v jeho věku, tedy že bude pečlivě a s rozmyslem hledat nástupce, který by pokračoval v jeho politice a udržel jeho úspěchy.

Jsem stroj na chyby

Některým prezidentům se během jejich působení nedaří zformulovat svůj odkaz. Ale pro Bidena je to snadné. Jeho hlavním úkolem od počátku bylo zabránit Trumpovi ve zničení americké demokracie. Tento cíl formuloval Biden přes všechny výkyvy od začátku jasně. Když v dubnu 2019 vstoupil do prezidentského klání, řekl na rovinu: „Jsme v bitvě o duši tohoto národa.“ Varoval, že pokud Trump získá další funkční období, „změní navždy a od základu charakter tohoto národa, to, kým jsme, a já tomu nemohu nečinně přihlížet“.

V tom měl Biden pravdu a od počátku směřoval k tomu, aby Trumpa zastavil. Uvědomoval si, že pouze centristický demokrat může získat dostatek nezávislých hlasů, aby sesadil současného prezidenta, a tohoto postoje se držel navzdory devastující palbě zleva. Z různých pater politiky často zaznívalo Trumpovo tvrzení, že Biden je na prezidenta příliš starý a není schopen souvislého vyjadřování.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].