Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Trh funguje

Ceny elektřiny lze zkrotit i jinak než centrálním plánováním

Trh bez přívlastků všechno sám nevyřeší, to už Češi vědí. Novou poučkou posledních dní pro změnu je, že trh selhal, konkrétně v tom, co se na konzumenty valí při placení vysokých účtů za elektřinu a plyn. Trh nefunguje, lamentuje unisono celý parlament od Fialy po Okamuru.

Ne že by dnes v energetice všechno běželo na jedničku. Ale stěžovat si na nefunkční trh jen kvůli tomu, že příslušné zboží či služba moc zdražuje, je trefa vedle. A kdo má špatná východiska, těžko najde správná řešení.

Drahé energie naopak ukazují, že trh funguje, jak má. Propojuje poptávku, která by ráda zůstala na úrovni blahobytných mírových časů, s nabídkou, jíž je nedostatek. A tak cena stoupá. Je pochopitelně třeba přemýšlet nad tím, jak ji srazit, klidně za použití neortodoxních metod. S respektem k tržním silám však bude větší šance na rychlejší a účinnější výsledek.

Ostrov Česko?

Česko elektřinu vyváží, má i dost levných zdrojů z jádra a uhlí. Nabízí se svůdně vypadající varianta zařídit se po svém a z drahého evropského prostoru utéct. Od čeho máme většinově státní, tedy „náš“ ČEZ? Technicky by takto postupovat šlo, jednalo by se ale o smrtící zkratku. Elektřina proudí většinou Evropy v rámci pravidel volného trhu, dráty od Francie po Rumunsko jsou dnes napříč hranicemi dobře propojené, což má řadu výhod. Jednotlivé státy nemusejí udržovat v provozu drahé a zbytečné rezervní kapacity, konkurence mezi výrobci tlačila roky ceny ke dnu a zajišťovala dostatek proudu. V Česku díky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].