Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Spravedlnost podle Blažka

Ministr útočí na nezávislost justice

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odmítl návrh předsedy krajského soudu v Brně, aby jeho místopředsedou jmenoval soudce Aleše Novotného. Jako důvod Blažek uvedl, že Novotného „nezákonné rozhodování“ stálo veřejný rozpočet zbytečně peníze. Podle ministra se soudce podílel na některých kauzách, které svoje putování po různých soudních instancích neskončily vyslovením viny, a stát v takových případech musí ze zákona zaplatit dotčeným odškodnění.

Pohledem na vše, co se kolem nás děje, se může rozhodnutí někoho nejmenovat do manažerské funkce zdát jako drobnost. Ale není to tak.

Přátelé ministra a dalších

V prvé řadě je třeba říct, že Blažkovy oficiální důvody pro nejmenování Novotného nedávají smysl. Nejen že obvinění z „nezákonného rozhodování“ nestojí na žádné analýze (ministr se měl tuto informaci dozvědět ústně od neznámého úředníka na poradě, ze které se nepořizuje zápis). Navíc justice podle Blažkova principu „viny“ nefunguje. Kvalita soudce se nedá posuzovat podle toho, jestli se ve finále nějakého sporu, na kterém se v nějaké fázi podílel, vyplácí odškodnění. V trestním řízení je přiznání odškodnění úplně běžné a naprosto se přitom nemusí jednat o chybu soudce. Dejme tomu, že Novotný v prvním stupni uznal na základě svědeckých výpovědí obžalovaného vinným, ale svědci poté v odvolacím řízením změnili výpověď a druhostupňový soud ho zprostil. Dotyčný má nárok na odškodnění, ale Novotný jen rozhodoval na základě informací, které tehdy měl.

Zadruhé: i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].