Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Smí se politici bavit?

Je znepokojivé, jak snadno se dá vytvořit světová událost z něčeho, co událostí není

Sanna Marin, 2019 • Autor: Shutterstock
Sanna Marin, 2019 • Autor: Shutterstock
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Světovou debatu vedle požárů, války na Ukrajině, vyschlých řek, vyšetřování amerického prezidenta, rostoucí čínsko-tchajwanské krize rozproudila i tančící finská premiérka Sanna Marin. Nepochybně může veselý politik způsobit globální kalamitu, tak se na to raději podívejme… Takto začínal můj editorial, který měl vyjít před týdnem. Pak jsem si ale říkal, proč naskakovat na událost, která není důležitá? Jsou tu ale dva rozměry, které za pozornost stojí.

První jsem chtěl popsat už minule: Jediný zločin je, že Sanna Marin je žena. Navíc mladá žena. Ještě k tomu pohledná žena. A ke všemu se chová jako mladá žena. Už to vytváří skandální kombinaci, nad kterou je třeba se pohoršit.

Politici – a ano, i političky – mají právo na soukromí a veselí. Nedělejme z nich monstra, která mají uléhat s myšlenkou na naše těžké životy. I oni se musejí bavit, aby se nezbláznili a aby vůbec někdo do politiky chodil. Pokud to někoho pobuřuje, měl by si uvědomit, že volá po světě, který neexistuje. Nebo budeme dávat politikům seznam, co smějí dělat doma? Tanec? Jedině valčík. Zpěv? Pouze lidovky. Sex? Vy jste se zbláznili – rodiče a politici sex neměli a nemají!

Mezitím ale vyrostl i druhý rozměr celé kauzy, který je mnohem závažnější. Je znepokojivé, jak snadno se dá vytvořit světová událost z něčeho, co událostí není, a ještě tím ohrozit stabilitu vlády. Média, politici, veřejnost vážně rozebírají, jestli ten či onen pohyb nohou není příliš vyzývavý. A jestli neměla příliš přiléhavé oblečení. Dokonce byla donucena jít na test, jestli nekonzumuje drogy.  Pochopitelně ne. Ve Finsku se vede vážná debata, kdy předsedkyně vlády podá demisi.

Jistě, my jsme otrlejší, protože náš prezident v pracovní době málem pod vlivem alkoholu pozvracel korunovační klenoty a veřejnost mávla rukou (zcela jiný příběh by byl, kdyby se to stalo nějaké političce), ale i v Česku věnujeme tématu finské premiérky velkou pozornost.

Zaujal mě postřeh jednoho skandinávského experta, který řekl, že na kauze je znepokojivé pouze to, jak se video z večírku několika přátel dostalo ven. Buďto má premiérka špatný úsudek při výběru svých kamarádů, nebo někdo někomu mohl hacknout telefon. Kdyby byla pravdivá druhá varianta, byl by to problém. Nacházíme se ve velmi nejisté době, na území Evropy probíhá válka a ta se pochopitelně odehrává i v kyberprostoru.

Podle posledních informací se zdá, že video zavěsila jedna z účastnic večírku na svůj cizím lidem uzavřený účet na Instagramu. Prostě podcenila dnešní dobu. Každopádně teď celý svět vidí, jak snadné je oslabit pozici důležitého politika. A vidí to ti, kteří nestabilitu evropských zemí potřebují. Finsko se chystá do NATO, kde může brzy hrát poměrně zásadní roli. Když teď Kreml poznal, jak lehké je otřást stabilitou vlády, bylo by divné, kdyby nezkoušel tuto levnou cestu zopakovat.

Případ finské premiérky tak nabízí několik důležitých lekcí i pro českou scénu. Politici by si měli dávat pozor, u čeho všeho jsou natáčení. Zneužít se dá cokoli. Média by měla být obezřetná, z čeho udělají aféru. Tady zejména ta finská naskočila na agendu, kterou nastolili různí trollové na sociálních sítích. Veřejnost zjistila, že i členové vlády jsou jen lidé. Vrcholní politici a zástupci klíčových institucí pak dostali příležitost si promyslet, jak mají zabezpečené své telefony a počítače.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].