Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rusko se neupejpá

Nepodceňujme spojenectví mezi Moskvou a Teheránem

Mějme se na pozoru před vznikající aliancí mezi Teheránem a Moskvou. Rusko podle západních tajných služeb začalo na Ukrajině využívat íránské drony a Írán mu nabídl, že může využívat jeho finanční sítě, a vyhnout se tak sankcím.

Pracovníci tajných služeb varují, že pro Rusko, jež se po šesti měsících brutální války na Ukrajině snaží jen stěží udržet svou převahu, může nová pomoc ze strany Íránu znamenat zásadní zvrat. „Nejedná se jen o taktické spojenectví,“ vysvětlil mi jeden z nich. V situaci, kdy Čína a Indie odmítají Rusku prodávat zbraně, se Írán může stát zásadním zdrojem výzbroje i financí. Pokud jde o schopnost vyhnout se sankcím, „je Írán mistrem světa“, prohlásil zmíněný zpravodajec. Může využít již existující systém fiktivních firem a dalších finančních nástrojů. A pokud budou jako součást obnovené jaderné dohody, uzavřené původně v roce 2015, uvolněny obchodní restrikce proti Teheránu, finanční pomoc Íránu Rusku to ještě usnadní.

Něco za něco

Írán začal podle zpravodajských služeb dodávat Rusku „stovky“ sebevražedných bezpilotních letounů, aby tak doplnil tenčící se zásoby ruských zbraní. Pravděpodobně se jedná o drony typu Šahed, velké asi jako americký Predator, které Írán úspěšně používal v Iráku a Sýrii.

Napětí mezi USA a Íránem mezitím prudce vzrůstá, i když se zdá, že se obě země zároveň přibližují k obnovení jaderné dohody. Íránem podporovaní rebelové provedli 15. srpna s pomocí dronů rozsáhlý útok na americkou základnu v al-Tanfu na jihu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].