Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rakušan: To každý teď musí do životopisu uvádět, jestli viděl Michala Redla?

S ministrem vnitra a šéfem STAN o nebezpečných stycích v politice, novém úkolu pro rozvědku a jednom superpragmatickém rozhodnutí v prezidentské volbě

Vít Rakušan • Autor: Rene Brunda
Vít Rakušan • Autor: Rene Brunda

Petr Mlejnek ke svým kontaktům s Michalem Redlem, k tomu, proč se spolu bavili, říká: „Důvodem bylo, že jsem jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu.“ V době, kdy s ním měl Mlejnek mluvit o zakázkách, byl však Redl soudem uznaný za nesvéprávného. Redl nemohl sedět v orgánech firem, nemohl dojednávat žádné zakázky. Jak vám to Mlejnek vysvětlil, co přesně u Redla poptával?

Pan Redl byl určitě člověk, který měl informace o tom, jak a kde se v byznysovém prostředí nějaká zakázka třeba bude vyskytovat. On se v tom světě pohyboval. A pan Mlejnek se dlouhodobě věnoval tomuto byznysu a jeho úkolem kromě jiného bylo dělat screening potenciálních investičních příležitostí jeho tehdejší firmy Techniserv.

Mě zajímá, co přesně vám Petr Mlejnek o poptávání zakázek u Michala Redla řekl. Jaké vám poskytl podrobnější vysvětlení?

Dozvěděl jsem se, že pan Mlejnek se snažil pro svoji firmu získat nějaké investiční možnosti. A sbíral informace z prostředí, což obnáší schůzky se stovkami lidí.

Michal Redl byl v té době uznaný soudem za nesvéprávného, nemohl podnikat, zařizovat zakázky. Co s ním tedy Petr Mlejnek řešil?

Tak ale to já přece teď nejsem schopen vidět do detailu.

Myslel jsem, že jste se na to třeba pana Mlejnka ptal.

Nevím, jestli pan Redl měl někde na čele napsáno: Jsem nesvéprávný. Jestli to byl člověk, který by se tak někde prezentoval.

Říkal vám Petr Mlejnek, jestli věděl, že je Michal Redl nesvéprávný?

Ne, tak tohle jsem neřešil.

O kontaktech Mlejnka s Redlem jste od budoucího ředitele rozvědky věděl po policejní razii, ale ještě před jeho jmenováním do funkce. Čím vás přesvědčil, že to není nebezpečné?

Viděli se, ale nikdy spolu neuzavřeli žádný obchod. Petr Mlejnek není žádným způsobem spojován s Dozimetrem. A přesvědčil mě svojí vizí, jak chce rozvědku vést. Za ten měsíc, co je v úřadu, předvedl velmi dobrý výkon, vystupuje razantně, od rozvědky dostáváme kvalitní analýzy. Já se ptám, jestli tedy každý ten kontakt s Michalem Redlem je diskvalifikací? Jestli každý teď musí do životopisu uvádět, jestli viděl Michala Redla, nebo ne?

Celý rozhovor najdete v novém Respektu 34/2022

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].