Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

No brainer

Američtí republikáni minulý týden drtivě a zcela podle očekávání poslali do kongresového důchodu konzervativní kongres(wo)manku Liz Cheney. Je to symbolický okamžik, voliči v primárkách ve Wyomingu jako by stvrdili jednotným hlasem: Republikánská strana patří jenom a výhradně Donaldu Trumpovi. Amen.

Na pravé straně politického spektra nicméně zaznívají hlasy, které se snaží Trumpův kult osobnosti racionalizovat i nad rámec stádního pudu. Komentátor The Washington Post Marc A. Thiessen například čtenářům vysvětluje, že republikánští voliči sice vidí i nedostatky Velkého vůdce, ty ale nemohou převážit hrozby, jež spatřují v opačném táboře. Podle Thiessena kdyby třeba Biden vládl jako Clinton, pěkně z politického středu a třeba se slovy, že éra mocné vlády již skončila, nevzbuzoval by v umírněnějších republikánských kruzích takový děs. Ale republikáni prý věří, že demokraté jsou zcela v područí vlastních progresivistických radikálů, že nebýt jednoho dvou vlastních odbojných senátorů, byli by schopni ve jménu revolučních programů natisknout další biliony dolarů a poslat již tak hroznou inflaci k nebesům. K tomu si připočtěte všechny jejich „kulturní“ vynálezy a nic jiného než volit Trumpa-hráz vám nezbývá.

Deník The Wall Street Journal zase Liz Cheney vyčítá, že se nechala svým antitrumpismem zcela unést, že téměř přirovnává stranu k útočníkům, kteří  6. ledna 2021 napadli budovu Kongresu, že když někdo řekne, že „Republikánská strana je nemocná“, nemůže se divit, že ho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].