Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Policie vprostřed hněvu

Co se dozvědí velitelé na školení k politickým mítinkům

Budou na všech mítincích, kde se dají čekat nepokoje. Tady nebylo třeba zasahovat, o chvíli později v Ústí nad Labem už ano. (Klobuky, mítink Andreje Babiše) • Autor: Milan Jaroš
Budou na všech mítincích, kde se dají čekat nepokoje. Tady nebylo třeba zasahovat, o chvíli později v Ústí nad Labem už ano. (Klobuky, mítink Andreje Babiše) • Autor: Milan Jaroš

To, co se snažil říct policejní prezident Martin Vondrášek na páteční tiskové konferenci, v médiích trochu zapadlo. Při prezentaci šetření policejních akcí na nedávných mítincích Andreje Babiše mluvil dlouze o tom, že i policisté jsou lidé, na které dopadá a působí společenský hněv kolem nich. „Policie není v době, kdy ve společnosti převažují emoce, ostrůvkem mimo realitu, je tu rétorika, která nebyla dřív na shromážděních obvyklá, a chování, na které jsme byli zvyklí, se velice proměnilo,“ shrnul, v čem se dnes policisté na některých politických mítincích pohybují.

Kvůli této proměně policejní prezident nařídil školení stovek velitelů, jak na mítincích uprostřed rozvášněného davu co nejlépe postupovat. Před komunálními a pak prezidentskými volbami, v době války na Ukrajině a zvyšujících se cen i nervozity části společnosti mají policisté před sebou hněvem napěchovaných mítinků spoustu. Význam jejich umění zvládat hněv lidí i vlastní emoce roste.

Vést lidi k rozumu

Snahu, že policie bere kritiku svých přešlapů na vypjatých mítincích Andreje Babiše vážně a nechce opakovat žádné chyby – třeba tu, že zasahují neuniformovaní policisté, což se sice při neodkladném úkonu smí, ale je lepší to nedělat –, bylo znát už při dalším expremiérově výjezdu za voliči minulý týden. Na akcích byly nachystány vozy s uniformovanými policisty, všude se pohybovaly antikonfliktní policejní týmy a tlumily rozhovorem hněv lidí.

V Ústí nad Labem se mezi policisty svižně pohyboval i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].