Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vítej zpátky, smíchu

V Uherském Hradišti se svět aspoň na chvíli vrátil do normálu

Je pátek večer a celé náměstí se směje. Václav Kopta se už pár desítek minut marně snaží dohonit vlak, který mu ujel coby strojvůdci ve filmu Jiřího Havelky Mimořádná událost. A osazenstvo motoráku utrženého ze řetězu předvádí jednu vyšinutou situaci za druhou. O úrovni jednotlivých vtipů se následně v Uherském Hradišti vedly debaty až do sobotního rána. Hlavní dojem ale přetrval: na Letní filmovou školu, která skončila minulou středu, se vrátil smích.

Nehledě na dvouletou zkušenost s covidem, aktuální válku na Ukrajině, rostoucí inflaci, hořící Hřensko, klimatickou krizi a fakt, že nás na podzim pravděpodobně nečeká nic moc ekonomicky ani ekologicky příjemného. Že se i za takové situace lidé chtějí a dokážou bavit, by mohlo skeptika přivést k přesvědčení, že jsme (slovy našeho šéfredaktora) opuštěná společnost. V tomto případě ve smyslu rozumem opuštěná společnost. Ale taky se to dá brát naopak. Jestli totiž člověka něco dokáže opravdu srazit na kolena, tak je to chvíle, kdy ztratí smysl pro humor. Kdy mu všechno na světě přijde k pláči. Zaplaťpánbůh tedy za to, že se znovu dokážeme smát.

Tři tipy pro lepší metabolismus

Předloni a loni tomu tak v Hradišti nebylo. Když v roce 2020 probíhal první covidový ročník, nikdo se v tradičním letním kině na Masarykově náměstí nesmál. Ani nemohl, nikdo tam totiž nebyl – všechny venkovní akce festivalu byly kvůli nevhodného shlukování až příliš velkého množství lidí zrušené a promítalo se jen v kinech v rouškách,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].