Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika v nás

Letos čejky nepřiletěly

Tento týden odpovídá fotograf Prokop Pithart

 1. Které zvíře je podle vás nejvíc „politické“ a proč?

Nejdřív mě napadá trochu trapnější přirovnání – sysel, obzvlášť ten, kterého do nory strkal Babiš v rámci svého PR pózování. A možná taky bobr. Ten totiž zásadně narušuje přesvědčení společnosti, že na přírodní zdroje máme právo především my. Bobr je škůdce, on kácí stromy! On je ale kácí i proto, že je využívá na stavbu malých vodních děl, a díky němu vznikají tisíce nových mokřadů. Zadržuje vodu v krajině, což je potřeba, ale politici o tom zatím hlavně žvaní.

2. Který politický okamžik vás formoval? (Kromě sametové revoluce)

Asi jsem nezažil natolik silný politický okamžik, který by mě zásadním způsobem formoval. Formují mě jiné okamžiky. Co se týče politiky, střídá se u mě zájem s rezignací, naděje se zklamáním a poslední roky už volím jen strategicky.

3. Jaká je vaše první vzpomínka na politiku?

Když byla poslední parlamentní volba prezidenta. Pamatuji si, že rodiče byli přisátí k obrazovce a doufali, že vyhraje pan Švejnar. Ještě jsem tou dobou nevnímal, jak je to důležité, ale když jsem viděl, jak jsou po volbě zklamaní, byl jsem taky zklamaný.

4. Kdy a proč jste plakal kvůli politice?

Bylo to pár slz, směs vzteku a smutku, když nevyhrál Karel Schwarzenberg. Byl jsem na střední škole a neuvěřitelně jsem to prožíval. Sledoval jsem před volbami každý den, co se děje,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].