Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Pocit „my versus oni“ je už i mezi dětmi

Ananya Vajpeyi o šokující proměně Indie

Ananya Vajpeyi • Autor: Milan Bureš
Ananya Vajpeyi • Autor: Milan Bureš

Indové o sobě rádi mluví jako o největší demokracii světa a v Asii skutečně může být Indie vzorem pro ostatní státy. Už nějakou dobu se ale zdá, že postavení indických muslimů ve většinově hinduistické Indii se výrazně zhoršuje. Poslední násilné střety se odehrály v Dillí na začátku letošního června. Jak k nim došlo?

Neznám přesné okolnosti toho incidentu, ale obecně lze říct, že v Indii dochází k malým nebo velkým střetům mezi komunitami a obětí tohoto komunálního násilí jsou často muslimové.

Kdo na ně útočí?

V mnoha případech jsou incidenty podněcovány skupinami hinduistických radikálů. Když v minulosti došlo k protimuslimskému násilí jako například ve státě Gudžarát v roce 2002 (tam byla tehdy u moci populistická vláda dnešního celoindického premiéra Naréndry Módího – pozn. red.), objevila se svědectví, že tamní policie pomáhala násilníkům, a ne obětem násilí. Následné pokusy o vyšetření z velké části selhaly.

Přitom nyní jsou tyhle střety čím dál častější. Mohou vzniknout kdekoli – v sousedství, malé vesnici či velkém městě. Spouštěčem může být náboženský festival nebo jiná velká shromáždění, kde se vytváří příležitost pro mobilizaci a davovou hysterii.

Pokud policie obětem nepomáhá, snaží se muslimové bránit sami?

Záleží, o jak velkou komunitu jde – jestli jsou terčem útoku jednotlivci, skupina, nebo celá čtvrť. Jestli je tam nějaké citlivé místo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].