Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Odejít i s Visegrádem

Viktor Orbán má pověst člověka, který ždímá evropské fondy a nalévá je do kapes svých příbuzných a kamarádů. A aby se to dalo dělat co nejdéle, přidusil férovou politickou soutěž a likviduje nezávislou justici. Ale co když má Orbán výrazně vyšší ambice? Pomoct Rusku zničit Evropskou unii.

Minulý týden se Orbán už poněkolikáté postavil na stranu Vladimira Putina ohledně války na Ukrajině. A v řeči, pronesené před Maďary v Rumunsku, rozvíjel i úvahy o potřebě čisté maďarské rasy, které posléze jeho dlouholetá poradkyně Zsuzsa Hegedüs během své rezignace označila za „čistě nacistické“ a „hodné Goebbelse“.

Orbán není hlupák, aby nevěděl, kdo byl šéf nacistické propagandy a proč by se mu neměl podobat. Jeho řeč je tedy potřeba chápat jako promyšlený útok proti evropským hodnotám a politickým postojům. Na ty útočí i ohledně Ukrajiny. Staví se na pozice Ruska, když požaduje zastavení dodávek západních dalekonosných zbraní, které dělají Rusku potíže. A také jednání o míru, tedy zakonzervování situace, která umožňuje Rusku později ve válce pokračovat.

Tohle už tedy není politický spor vedený za bruselskými stoly, to je zaujímání místa ve válce, v níž se výrazně angažuje i Česko, Polsko a Slovensko, tedy členové Visegrádské skupiny. Ve válce, kde neexistuje nic jako pozice mezi Ukrajinou a Ruskem, kam se podle Orbána máme posunout. Existuje pouze pozice Ruska, nebo Ukrajiny. Agresora, nebo oběti.

Pokud se staví Orbán do role advokáta Putinových zájmů, nemůže a nebude hájit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].