Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Jiskry nad Tchaj-wanem

Šéfka americké Sněmovny reprezentantů (možná) míří do centra napětí mezi USA a Čínou

Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi • Autor: Profimedia
Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi • Autor: Profimedia

Kdo si hraje s ohněm, může vzplát,“ varoval čínský prezident Si Ťin-Pching svého amerického kolegu Joea Bidena během telefonátu, který se uskutečnil minulý čtvrtek. Jde nejspíš o jeho oblíbenou metaforu, protože ji použil i při jejich hovoru loni v listopadu. V obou případech se varování týkala americké podpory Tchaj-wanu, s níž Čína nesouhlasí, ale tentokrát čínskou nevoli ještě přiživila plánovaná cesta šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi na ostrov oddělený od čínské pevniny Tchajwanským průlivem.

Sama Pelosi se k možné návštěvě doposud nevyjádřila, podle amerických médií zvažuje, že na Tchaj-wan odcestuje někdy v srpnu, kdy plánuje cestu po Asii. Koncem minulého týdne se ale objevily informace, že Pelosi již pozvala na cestu některé americké zákonodárce. Nelze tak vyloučit, že k ní dojde už tento týden.

Že zatím formálně cestu nikdo nepotvrdil, nezabránilo čínské diplomacii zareagovat řadou ostrých prohlášení. Čínská armáda naznačila, že by neváhala v případě eskalace použít sílu a že návštěva bude mít své „následky“. Čína považuje Tchaj-wan za své teritorium a analytici se obávají, že by se v dohledné době mohla pokusit ostrov připojit násilím. Přibývá incidentů, kdy čínská letadla narušují vzdušný prostor Tchaj-wanu, a v této souvislosti se objevila spekulace, zda by se čínská armáda nepokusila zabránit letadlu Nancy Pelosi v přistání.

Uznávaná expertka na Čínu Bonnie Glaser dokonce minulý týden napsala, že návštěva může být „jiskrou, jež zažehne…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].